Recept: Ochutnajte nadýchané bao žemle s exotickou náplňou

bao žemle v drevenej miske

Poznáte bao? Táto nadýchaná pochúťka je vzdialeným ázijským príbuzným našich parených buchiet. Odtiaľ sa buchty vďaka popularite dostali do celého sveta a tým narástla ich rozmanitosť. Malá žemľa polkruhového tvaru s vodorovným prehybom má v porovnaní s knedľovým cestom nasladlú chuť, aby v spojení s pikantnou náplňou vytvorila nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.

Hovorí sa, že bao žemle vznikli v severnej Číne, kde sa pestovalo viac pšenice ako ryže. Po celom svete je táto dobrota nazývaná nielen bao, ale aj “bay, pow, pau, paoare, mantou, baozi, bausak alebo humbou”. V každej kuchyni má nielen iný názov, ale aj spôsob prípravy a druh náplne.

Pri príprave náplní tejto pochúťky sa fantázii nekladú medze! Medzi najčastejšie používané ingrediencie patria trhané mäso (hovädzie, bravčové alebo kuracie), huby, tofu a čerstvá zelenina, napríklad šalát, cibuľka, paprika či mrkva. K niektorým druhom mäsa sa tiež hodia aj nakladané uhorky, jalapeños alebo zázvor. Na dochutenie sa používajú rôzne druhy omáčok, majonéz a dressingov, ale aj mleté arašidy, opražený sezam, avokádo, fazuľové klíčky, mäta, chilli alebo typický koriander.

Pripravte si chutné bao žemle doma!

S radosťou vám ušetríme množstvo času a energie a prípravu samotných bao žemlí urobíme za vás. Vy si ich môžete len jednoducho kúpiť a následne naplniť. Inšpiráciou vám môže byť nasledujúci recept.

Na náplň potrebujeme:

  • Pečené mäso (pokojne zvyšok bravčového, hovädzieho či kuracieho z nedeľného obeda) alebo tofu (pre vegetariánsku verziu)
  • Mrkva
  • Čerstvá uhorka
  • Mladá zelená cibuľka
  • Voda
  • Ocot (vínny alebo ryžový)
  • Cukor
  • Soľ
  • Chilli
  • Arašidy
  • Sezam
  • Sójová alebo teriyaki omáčka

Postup:

  1. V 250 ml teplej vody rozmiešame 3 PL octu, 1 ČL soli a 3 PL cukru.
  2. Zeleninu nakrájanú na tenké plátky vložíme do nálevu a necháme približne hodinu v uzavretej nádobe odstáť.
  3. Medzitým si pripravíme mäso tak, že ho (už upečené) natrháme alebo nakrájame na tenké prúžky. Ak sme zvolili tofu, nakrájame ho na kocky a s trochou sójovej omáčky opražíme na oleji na panvici.
  4. Ďalej si naparíme žemle podobne ako v prípade parených buchiet. Žemle plníme hneď po naparení, pretože najchutnejšie sú, keď sú ešte teplé a mäkké.
  5. Hotové mäso vložíme do žemle, doplníme zeleninou vytiahnutou z nálevu a posypeme drvenými arašidmi, chilli a sezamom. Na záver pridáme omáčku podľa chuti.

Dobrú chuť!

Nadviažte tam, kde ste prestali. Pokračujte v objednávaní alebo si pozrite obsah svojho košíka.